Cesnaková polievka – recept na krémovú a zdravú lahôdku

Krémová cesnaková polievka je výborná polievka s jemnou a lahodnou chuťou cesnaku. Je to veľmi zdravá večera či predjedlo na obed.

Táto polievka sa často podáva v Európe a Amerike a existuje mnoho rôznych spôsobov, ako ju pripraviť.

Prečo je cesnaková polievka taká zdravá?

Cesnak obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok, ktoré robia z cesnakovej polievky zdravý a výživný pokrm. Niektoré z týchto látok zahŕňajú:

  1. Allicín – zodpovedný za charakteristickú chuť a vôňu cesnaku, ktorý má silné protizápalové a antibakteriálne vlastnosti.
  2. Antioxidanty – cesnak obsahuje rôzne antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať množstvo voľných radikálov v tele a zlepšujú imunitný systém.
  3. Vitamín C – cesnak obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ktorý pomáha posilňovať imunitu a zlepšuje zdravie kože.
  4. Minerály – cesnak obsahuje minerály, ako sú železo, zinok a selén, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela.
medvedi cesnak polievka

Okrem cesnaku, zeleninový vývar použitý v polievke je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty, čo prispieva k jej výživnej hodnote. Navyše, cesnaková polievka je zvyčajne pripravená s nízkym obsahom tuku, takže je to zdravá voľba pre ľudí, ktorí sa snažia udržiavať zdravú váhu.

Ingrediencie na cesnakovú polievku:

  • 1 hlava cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice múky
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1 šálka mlieka
  • 1 žĺtok
  • Soľ a korenie
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup/recept na prípravu cesnakovej polievky:

  1. Rozdrvte cesnak a očistite ho od šupky.
  2. V hrnci rozohrejte maslo a pridajte cesnak. Nechajte ho miešať na miernom ohni, kým nezmäkne.
  3. Potom pridajte múku a miešajte, kým sa nevytvorí hladká zmes.
  4. Pomaly pridávajte vývar a mlieko a neustále miešajte, kým sa zmes nezačne zahusťovať.
  5. V miske rozšľahajte žĺtok a pridajte ho do polievky, nechajte ju variť ďalších 5 minút.
  6. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  7. Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Cesnaková polievka - recept na krémovú a zdravú lahôdku

Alternatívou je aj polievka z medviedheo cesnaku

Polievka z medvedieho cesnaku je výborná a zdravá polievka, ktorá sa vyrába z čerstvého alebo sušeného medvedieho cesnaku. Medvedí cesnak je rastlina, ktorá sa vyskytuje najmä v Európe a Ázii a má takisto mnoho zdravotných výhod.

Recept na polievku z medvedieho cesnaku

  • 500 g medvedieho cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 2 zemiaky
  • 1 l vývaru (zeleninového alebo kuracieho)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 šálka smotany na varenie
  1. Medvedí cesnak opláchnite pod tečúcou vodou a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu, kým nie je mäkká a priehľadná.
  3. Pridajte medvedí cesnak a orestujte ho asi 3-4 minúty, kým nezmäkne.
  4. Pridajte nakrájané zemiaky a zeleninový vývar. Zmes premiešajte a nechajte ju variť asi 20-25 minút, kým sa zemiaky zmäknú.
  5. Polievku zmixujte do hladka a ochuťte soľou a korením podľa chuti.
  6. Pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte.
  7. Polievku podávajte s lyžicou kyslej smotany na ozdobenie.

Dobrú chuť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *