Obsah článku
Krémová cesnaková polievka je výborná polievka s jemnou a lahodnou chuťou cesnaku. Je to veľmi zdravá večera či predjedlo na obed.
Táto polievka sa často podáva v Európe a Amerike a existuje mnoho rôznych spôsobov, ako ju pripraviť.
Prečo je cesnaková polievka taká zdravá?
Cesnak obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok, ktoré robia z cesnakovej polievky zdravý a výživný pokrm. Niektoré z týchto látok zahŕňajú:
- Allicín – zodpovedný za charakteristickú chuť a vôňu cesnaku, ktorý má silné protizápalové a antibakteriálne vlastnosti.
- Antioxidanty – cesnak obsahuje rôzne antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať množstvo voľných radikálov v tele a zlepšujú imunitný systém.
- Vitamín C – cesnak obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ktorý pomáha posilňovať imunitu a zlepšuje zdravie kože.
- Minerály – cesnak obsahuje minerály, ako sú železo, zinok a selén, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela.

Okrem cesnaku, zeleninový vývar použitý v polievke je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty, čo prispieva k jej výživnej hodnote. Navyše, cesnaková polievka je zvyčajne pripravená s nízkym obsahom tuku, takže je to zdravá voľba pre ľudí, ktorí sa snažia udržiavať zdravú váhu.
Ingrediencie na cesnakovú polievku:
- 1 hlava cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 šálka mlieka
- 1 žĺtok
- Soľ a korenie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup/recept na prípravu cesnakovej polievky:
- Rozdrvte cesnak a očistite ho od šupky.
- V hrnci rozohrejte maslo a pridajte cesnak. Nechajte ho miešať na miernom ohni, kým nezmäkne.
- Potom pridajte múku a miešajte, kým sa nevytvorí hladká zmes.
- Pomaly pridávajte vývar a mlieko a neustále miešajte, kým sa zmes nezačne zahusťovať.
- V miske rozšľahajte žĺtok a pridajte ho do polievky, nechajte ju variť ďalších 5 minút.
- Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Alternatívou je aj polievka z medviedheo cesnaku
Polievka z medvedieho cesnaku je výborná a zdravá polievka, ktorá sa vyrába z čerstvého alebo sušeného medvedieho cesnaku. Medvedí cesnak je rastlina, ktorá sa vyskytuje najmä v Európe a Ázii a má takisto mnoho zdravotných výhod.
Recept na polievku z medvedieho cesnaku
- 500 g medvedieho cesnaku
- 1 cibuľu
- 2 zemiaky
- 1 l vývaru (zeleninového alebo kuracieho)
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 šálka smotany na varenie
- Medvedí cesnak opláchnite pod tečúcou vodou a nakrájajte na menšie kúsky.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu, kým nie je mäkká a priehľadná.
- Pridajte medvedí cesnak a orestujte ho asi 3-4 minúty, kým nezmäkne.
- Pridajte nakrájané zemiaky a zeleninový vývar. Zmes premiešajte a nechajte ju variť asi 20-25 minút, kým sa zemiaky zmäknú.
- Polievku zmixujte do hladka a ochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte.
- Polievku podávajte s lyžicou kyslej smotany na ozdobenie.
Dobrú chuť
Najlepšie kategórie
Doplnky výživy
Proteíny
Aminokyseliny
Stimulanty
Najnovšie články
Kardio Magazín
Gravel bicykel: Všestranný spoločník do každého terénu
Beh Magazín
7 tipov ako sa pripraviť a odbehnúť maratón
Cvičenie Magazín
Najlepšie cviky na trapézy a ich uvoľnenie
Cvičenie Magazín
Najlepšie cviky na posilnenie a formovanie zadku
Doplnky výživy Magazín
Cvičenia na zdravé kĺby: Ako zlepšiť ich pohyblivosť a odstrániť bolesť
Cvičenie Magazín
Kompresné oblečenie pre fitness a šport: Ako funguje a na čo je dobré